In memoriam Raoul De Waele

Geboren Gent op 20 november 1946 – Overleden Gent 12 april 2017

Twee jonge snaken, Raoul De Waele en Chris Dauw, zaten een halve eeuw geleden op dezelfde studiebanken van wat toen nog de RUG was en ze startten er ook samen hun beroepscarrière. Ze zaten in hetzelfde gebouw, zagen mekaar zeer geregeld en maakten vele plannen, ook tijdens de werkuren. Eén van deze plannen zou Exstudiantes worden, een heel speciale vereniging.

Jij was sportief, Raoul. Je had vlot contact met iedereen. Je was een geboren organisator.

Zovele kwaliteiten die uitmondden in een bijzonder project: een voetbalploeg stichten!

Niet zomaar een voetbalploegje natuurlijk. En zeker geen caféploegske.

We schrijven maart 1971. Je zette je schouders onder een vereniging van vrienden. Dat aspect lag je heel nauw aan het hart. Werken aan een warme sfeer, aan vertrouwen, aan eerlijkheid: daar was je voortdurend mee begaan.

Dat belette je natuurlijk niet om ook op het sportieve vlak steile ambities te hebben. Op het terrein moest er een echte ploeg staan. Ze moesten er alle elf voor gaan. Er moest geknokt worden. Je was fier toen de Exstu Flashen de talrijke overwinningen van je geesteskind Exstudiantes bejubelden.

Nu, zovele jaren na de stichting van Exstudiantes, kan je op een merkwaardig palmares terugblikken.

Je inspireerde ontelbare Exstu Flashen. Je organiseerde memorabele reizen naar het buitenland. Je was steeds met volle aandacht aanwezig op de bestuursvergaderingen. Je werkte met hart en ziel aan de jaarlijkse eindeseizoensactiviteiten. Je zorgde ervoor dat de vriendenkring nog uitbreidde met sympathisanten. Je geesteskind werd een familie, inclusief vrouwen en kinderen.

Vanzelfsprekend was Exstudiantes in eerste instantie een voetballend gezelschap. Er vonden intussen al meer dan 1000 matchen plaats. Ruim 200 spelers droegen ooit de shirt van de ploeg, over drie generaties. Het 46ste seizoen is net achter de rug.

En ja Raoul, we vermoeden sterk dat je ergens opmerkt, met de fijne glimlach die je altijd koesterde, dat het aantal overwinningen flink wat hoger lag dan het aantal nederlagen.

Je was een schitterend, inspirerend en enthousiasmerend man. In naam van alle Exstudiantessers: merci Raoul!

Gent, 30 juni 2017